Fair Phone đŸŒ±

(null)

Din mobil Àr en enorm belastning för klimatet. Under tillverkningen av de flesta mobiltelefoner anvÀnds ett stort antal metaller (bland annat guld, volfram, tenn och tantal), som för det första utvinns genom gruvdrift i Afrika under svÄra förhÄllanden för arbetarna och för det andra mycket sÀllan Ätervinns. Det Àr faktiskt bara ungefÀr 20 % av telefonerna i dag som Ätervinns pÄ nÄgot sÀtt, merparten av vÄrt elektroniska skrÀp hamnar pÄ soptippar i tredje vÀrlden.

Fairphone 3 Àr tillverkad av material som antingen Àr Ätervunna (koppar och plast) eller framstÀllda pÄ ett ansvarsfullt sÀtt, till exempel kommer volfram och tenn frÄn konfliktfria zoner och guldet Àr sÄ kallat Fairtrade-guld.

Dessutom Ă€r den nya mobilen sĂ„ enkel att reparera att du kan göra det sjĂ€lv. Det ingĂ„r till och med en liten skruvmejsel och mĂ„nga olika komponenter gĂ„r att köpa billigt som reservdelar frĂ„n Fairphones webbshop – inklusive skĂ€rm 

Tanken bakom den modulÀra konstruktionen Àr att anvÀndarna ska kunna behÄlla och anvÀnda telefonen i 5 Är, vilket Àr lÀngre Àn vi normalt behÄller vÄra telefoner (ungefÀr 3 Är). Fairphone anser dÀrför att deras mobiltelefon belastar klimatet med 30 % mindre koldioxid Àn de som kommer frÄn stora tillverkare som Apple, Huawei och Samsung.

Fairphone sĂ€ljs i Skandinavien bland annat genom Tele2 och Fairphones egen webbshop. Priset Ă€r 475 euro.


Vi tror att vi inte kan pĂ„verka, för vi Ă€r bara en person eller ett hushĂ„ll. Men det Ă€r fel! 

Vi har den faktiska makten i vÄra hÀnder.

Det Àr efterfrÄga som styr vilka produkter som företag satsar pÄ och som slutligen hamnar i vÄra butiker.

SĂ„ om vi alla börjar efterfrĂ„ga tex. MiljövĂ€nliga mobiler sĂ„ inser företagen att det finns en marknad för detta, dĂ„ börjar de investera i miljövĂ€nliga mobiler. För företagen tĂ€nker först och frĂ€mst vinst. Miljö och hĂ„llbarhet kommer lite lĂ€ngre bak pĂ„ listan (inte för alla företag dock). 

Men vad jag vill sĂ€ga Ă€r att vi kan pĂ„verka utgĂ„ngen av utvecklingen. 

Ett steg i taget mina vĂ€nner 🌎


Kommentarer

Kommentera inlÀgget hÀr:

Namn:
Kom ihÄg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0